Conflict

Governance

Finance

Transactions

Wealth

Spanningen? Uiteenlopende visies? Een gebrek aan informatie of vertrouwen? Wij beschikken over de nodige ervaring om te bemiddelen en conflicten tussen aandeelhouders of bestuursleden op te lossen.

Corporate governance ligt aan de grondslag van waar wij in geloven: de keuze van de juiste structuur waarin transparante communicatie primeert en de rollen worden gerespecteerd om in vertrouwen met elkaar te werken.

Bij deminor NXT zorgen we ervoor dat uw cijfers kloppen. Of het nu gaat om een waardebepaling van uw aandelen of uw bedrijf, een cashflowplanning of een financiële analyse. We vertalen uw strategie naar een financieel businessplan en adviseren u bij investeringsbeslissingen.

Deminor NXT leidt transacties in goede banen dankzij de gebundelde juridische, fiscale en financiële expertise van een ervaren M&A-team. Of het nu gaat om een overname, een familiale opvolging, een exit, een kapitaalsverhoging of een andere vorm van financiering, wij streven steeds naar een objectieve waardebepaling, waardemaximalisatie en solide overeenkomsten.

What’s next? Wij luisteren naar uw vraag of behoefte rond uw persoonlijke vermogen en begeleiden u bij het nemen van de volgende stappen. Als uw compagnon de route maken we u wegwijs in een voor u op maat uitgewerkte vermogensstructuur.

Inzicht in de Weighted Average Cost of Capital (WACC): Belangrijke inzichten voor bedrijven

deminor NXT > Nieuws > Inzicht in de Weighted Average Cost of Capital

Geschreven door

De Weighted Average Cost of Capital (WACC) is een belangrijke maatstaf voor bedrijven die op zoek zijn naar financiering, hetzij via eigen vermogen van investeerders of schuld van bankinstellingen.

 

Het weerspiegelt de kosten voor het bedrijf om deze fondsen te verkrijgen.

Aan de kant van het eigen vermogen wordt de kostprijs bepaald door het verwachte rendement van investeerders of via marktgebaseerde modellen zoals het Capital Asset Pricing Model (CAPM).Voor schulden is de kostprijs eenvoudigweg de mediane rentevoet van alle bankleningen en andere financieringsinstrumenten die het bedrijf aanhoudt.

De WACC is van fundamenteel belang in twee specifieke contexten: DCF-analyse (Discounted Cash Flow) en raming van het projectrendement. Een nauwkeurige berekening van de WACC is cruciaal omdat deze een directe invloed heeft op de waardering van toekomstige kasstromen en dus op de totale waarde van het bedrijf of project.

 

Financiering met eigen vermogen en de invloed ervan op de WACC

De kosten van eigen vermogen zijn een van de meest uitdagende elementen van de WACC om te bepalen.

 

Er worden drie primaire methodes gebruikt om het te berekenen:

 

  • Een marktgebaseerde methodologie (CAPM): Deze benadering wordt gebruikt als er marktgegevens beschikbaar zijn en biedt een benchmark voor het schatten van rendementen.
  • Vergelijking met volwassen bedrijven: Voor bedrijven die nog niet volwassen zijn, maar waarvoor vergelijkbare gegevens beschikbaar zijn van meer gevestigde bedrijven, kan het nuttig zijn om deze cijfers te “lenen”. Dit kan dienen als een betrouwbare proxy voor het bepalen van de kosten van eigen vermogen.
  • Beoordeling in een vroeg stadium: Voor starters of bedrijven in een vroeg stadium zonder voldoende gegevens of marktvergelijkingen, worden de kosten van eigen vermogen vaak bepaald op basis van factoren zoals het risico van het product of de dienst, het vertrouwen van het team en de algemene volwassenheid van het bedrijf.

 

“Uiteindelijk moet elk bedrijf zijn kosten van eigen vermogen rechtvaardigen tegenover investeerders door deze te verdedigen met marktgegevens, bedrijfsspecifieke factoren of verwachtingen van aandeelhouders.”

 

Schuldfinanciering en WACC-verlaging

Het bepalen van de kosten van schulden is doorgaans een eenvoudiger proces. Bedrijven gebruiken vaak de mediane rentevoet van al hun schuldverplichtingen, omdat dit voorkomt dat extreem hoge of lage rentevoeten de gemiddelde uitkomst vertekenen. Hoewel schulden vaak de gewogen gemiddelde kapitaalkost (WACC) verlagen vanwege de lagere rente in vergelijking met het rendement op eigen vermogen, moeten bedrijven zorgvuldig hun vermogen om schulden af te lossen beoordelen om financiële druk te voorkomen.

 

Een groter aandeel schuld in de financieringsstructuur van het bedrijf verlaagt doorgaans de WACC, terwijl een hoger aandeel eigen vermogen de WACC juist verhoogt. Er moet echter een evenwicht worden gevonden, aangezien een te grote schuld het bedrijf in een precaire financiële positie kan brengen.

 

De rol van WACC in waardering en besluitvorming

De gewogen gemiddelde kapitaalkost is een belangrijk hulpmiddel bij DCF-analyses (Discounted Cash Flow). DCF gebruikt de WACC om toekomstige kasstromen naar hun huidige waarde te brengen, waardoor het essentieel is om ervoor te zorgen dat de WACC zo nauwkeurig mogelijk wordt berekend. Onnauwkeurigheden in de WACC-berekening kunnen leiden tot over- of onderwaardering van een bedrijf of project.

 

Voor investeringsanalyses fungeert de WACC als drempelrente. Als een project of investeringsmogelijkheid een rendement heeft dat lager is dan de WACC, wordt het niet als waardeverhogend beschouwd. Daarom is een nauwkeurig begrip van zowel de kosten van eigen vermogen als de kosten van vreemd vermogen cruciaal voor gezonde financiële beslissingen.

 

 

Conclusie

Elk bedrijf zal zijn eigen aanpak hanteren om het belangrijkste element van de WACC te bepalen: de kosten van eigen vermogen. Deze berekening is vaak het resultaat van een delicaat evenwicht tussen marktgegevens, de doelstellingen van het bedrijf en de rendementsverwachtingen van de aandeelhouders. Het is cruciaal voor het bedrijf om zijn keuze objectief te rechtvaardigen en ervoor te zorgen dat het  vertrouwen van zijn investeerders wint.

 

De verdeling tussen eigen en vreemd vermogen binnen de financieringsstructuur is ook een bepalende factor voor de WACC. Daarom moet het bedrijf zorgvuldig de verschillende mogelijke scenario’s beoordelen, rekening houdend met financiële ratio’s, om de meest geschikte financieringsoplossing te vinden.

 

***

 

Heeft u vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Verwante artikels

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf u in voor onze 3-maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze diensten en inzichten.