Spanningen? Uiteenlopende visies? Een gebrek aan informatie of vertrouwen? Wij beschikken over de nodige ervaring om te bemiddelen en conflicten tussen aandeelhouders of bestuursleden op te lossen.
Corporate governance ligt aan de grondslag van waar wij in geloven: de keuze van de juiste structuur waarin transparante communicatie primeert en de rollen worden gerespecteerd om in vertrouwen met elkaar te werken.
Bij deminor NXT zorgen we ervoor dat uw cijfers kloppen. Of het nu gaat om een waardebepaling van uw aandelen of uw bedrijf, een cashflowplanning of een financiële analyse. We vertalen uw strategie naar een financieel businessplan en adviseren u bij investeringsbeslissingen.
Deminor NXT leidt transacties in goede banen dankzij de gebundelde juridische, fiscale en financiële expertise van een ervaren M&A-team. Of het nu gaat om een overname, een familiale opvolging, een exit, een kapitaalsverhoging of een andere vorm van financiering, wij streven steeds naar een objectieve waardebepaling, waardemaximalisatie en solide overeenkomsten.
What’s next? Wij luisteren naar uw vraag of behoefte rond uw persoonlijke vermogen en begeleiden u bij het nemen van de volgende stappen. Als uw compagnon de route maken we u wegwijs in een voor u op maat uitgewerkte vermogensstructuur.
Geschreven door
Exit van een (minderheids)aandeelhouder, een exit onder de beste omstandigheden
België telt ondertussen meer dan 1 miljoen kmo’s, waarvan 75% familiebedrijven zijn. Bij familiebedrijven blijft de overgang naar de volgende generaties een belangrijk aandachtspunt blijft om een stabiel (familiaal) aandeelhouderschap en de continuïteit van de onderneming te waarborgen. Vroeg of laat stelt men ook de vraag of de overdracht aan een derde tot de mogelijkheden behoort. In niet-familiale kmo’s zijn de evolutie van het aandeelhouderschap en de regeling rond overdracht van aandelen evenwel niet minder belangrijk voor de continuïteit van de onderneming.
De exit-mogelijkheden voor aandeelhouders in niet-beursgenoteerde ondernemingen zijn in de meeste gevallen (zeer) beperkt. De aandelen hebben een beperkte verhandelbaarheid of liquiditeit waardoor het voor aandeelhouders moeilijker is om deze te verkopen, zeker indien het een (minderheids)participatie betreft. Het gebrek aan liquiditeit heeft ook een rechtstreekse impact op de waarde van de aandelen of participatie. Bij de waardering van aandelen van kmo’s en familiebedrijven wordt gebruikelijk een décote toegepast om rekening te houden met deze beperkte liquiditeit. Concreet, hoe lager de liquiditeit van de aandelen of de participatie, hoe hoger de décote en hoe lager de waarde.
Uit een recente studie van Deminor, in samenwerking met de Universiteit van Gent, blijkt dat slechts 38% van de ondervraagde kmo’s en familiebedrijven over een liquiditeitsmechanisme beschikken, waardoor (minderheids)aandeelhouders onder bepaalde voorwaarden hun aandelen kunnen verkopen. Dit maakt dat in de overgrote meerderheid van de gevallen de uittredende aandeelhouder zelf een oplossing moet vinden om zijn aandelen of participatie (aan voor hem aanvaardbare voorwaarden) te verkopen. Dit leidt veelal tot situaties waarin minderheidsaandeelhouders hun participatie niet kunnen verkopen aan een correcte prijs, de spanningen oplopen en er een aandeelhoudersconflict ontstaat.
In het e-book ‘Exit van een aandeelhouder: een exit onder de beste omstandigheden’ zet Deminor de verschillende exit-mogelijkheden en de ermee gepaard gaande implicaties voor de uittredende aandeelhouder op een rijtje. Vanuit onze praktijkervaring, nemen we de succesfactoren voor een efficiënt exit-proces onder de loep en zetten onze eigen aanpak stap voor stap uiteen.
Heeft u vragen over uw eigen exit-mogelijkheden als aandeelhouder? Aarzel niet ons te contacteren voor meer informatie of het inplannen van een vrijblijvend gesprek via +32 9 283 71 10 of info@deminornxt.com
Download via onderstaand formulier het e-book ‘Exit van een aandeelhouder: een exit onder de beste omstandigheden’:
Deminor Litigation Funding
Deminor Litigation Funding helpt bedrijven en investeerders bij het te gelde maken van hun juridische claims. Met kantoren in Brussel, Hamburg, Hong Kong, Londen, Luxemburg, Madrid, Milaan, New York en Stockholm, heeft Deminor procedures gefinancierd in 21 rechtsgebieden, met een positieve uitkomst voor haar klanten in meer dan 80% van de gevallen. Deminor Litigation Funding wordt algemeen aanzien als een van de toonaangevende procesfinancieringsbedrijven wereldwijd.
Dups
Dups, of deminor voor start-ups, biedt start-ups en scale-ups ‘triple play’-begeleiding wanneer zij kapitaal aantrekken. Met de experten van dups kunnen ondernemers de waarde van hun bedrijf bepalen, hun businessplan versterken en de best mogelijke deal onderhandelen op financieel en juridisch vlak, alsook op het gebied van corporate governance.
© 2023 Deminor