We voice your share.

Conflict

Governance

Finance

Transactions

Wealth

Spanningen? Uiteenlopende visies? Een gebrek aan informatie of vertrouwen? Wij beschikken over de nodige ervaring om te bemiddelen en conflicten tussen aandeelhouders of bestuursleden op te lossen.

Corporate governance ligt aan de grondslag van waar wij in geloven: de keuze van de juiste structuur waarin transparante communicatie primeert en de rollen worden gerespecteerd om in vertrouwen met elkaar te werken.

Bij deminor NXT zorgen we ervoor dat uw cijfers kloppen. Of het nu gaat om een waardebepaling van uw aandelen of uw bedrijf, een cashflowplanning of een financiële analyse. We vertalen uw strategie naar een financieel businessplan en adviseren u bij investeringsbeslissingen.

Deminor NXT leidt transacties in goede banen dankzij de gebundelde juridische, fiscale en financiële expertise van een ervaren M&A-team. Of het nu gaat om een overname, een familiale opvolging, een exit, een kapitaalsverhoging of een andere vorm van financiering, wij streven steeds naar een objectieve waardebepaling, waardemaximalisatie en solide overeenkomsten.

What’s next? Wij luisteren naar uw vraag of behoefte rond uw persoonlijke vermogen en begeleiden u bij het nemen van de volgende stappen. Als uw compagnon de route maken we u wegwijs in een voor u op maat uitgewerkte vermogensstructuur.

Familiebedrijven en private equity: een match of een mismatch?

deminor NXT > Nieuws > Familiebedrijven en private equity: een match of een mismatch?

Geschreven door

Familiebedrijven hebben unieke kenmerken die hen onderscheiden van traditionele niet-familiebedrijven, waarbij vooral het behoud op lange termijn voor toekomstige generaties prioriteit heeft.

Eén van de, voor veel familiebedrijven, cruciale aspecten is het behoud van een sterk gevoel van familiewaarden binnen de onderneming en een cultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Aandeelhouders in deze bedrijven geven prioriteit aan het opvolgingsproces van hun aandelen om een gezonde voortzetting van hun “levenswerk” te verzekeren. Hoewel familieleden soms geschikte opvolgers zijn, is dit niet altijd het geval. In dergelijke situaties moeten de aandeelhouders de mogelijkheid overwegen of een externe partij, bijvoorbeeld een private equity onderneming, het bedrijf overneemt. De vraag is dan of deze partijen, in het bijzonder, familie- en private equity ondernemingen, al dan niet bij elkaar passen.

 

Potentiële overnemers van familiebedrijven

Er zijn twee belangrijke soorten potentiële kopers voor (familie)bedrijven: financiële overnemers en strategische overnemers.

 

Strategische overnemers, zoals concurrenten, zijn niet altijd de ideale of geprefereerde keuze voor familieaandeelhouders gezien de concurrentie in het verleden. Daarom kunnen financiële overnemers, voornamelijk private equity ondernemingen, een haalbaar alternatief zijn voor familie-eigenaren die van plan zijn uit hun bedrijf te stappen of een deel ervan te verkopen.

 

Private equity ondernemingen investeren in bedrijven met een sterk groeipotentieel en verschaffen het nodige kapitaal en expertise om het bedrijf te helpen groeien en slagen.

 

Private equity

Uit een recente studie van Graves, Seet en Michiels* blijkt dat door private equity gesteunde ondernemingen de managementpraktijken en de productiviteit binnen het verworven bedrijf verbeteren en dat zij consistent goed worden geleid.

 

Ondanks de bevindingen in deze studie aarzelen veel familiebedrijven om in zee te gaan met private equity ondernemingen omdat zij zich zorgen maken over het verlies van identiteit en controle door de (nieuwe) aandeelhouders. Het bedrijfsmodel van de private equity onderneming om een bedrijf op te kopen, te verbeteren en met winst te verkopen kan tot dit probleem leiden. Bovendien zijn familiebedrijven die minder inzicht hebben in de werking van private equity, niet geneigd hun aandelen aan deze bedrijven te verkopen.

 

Het moet geweten zijn dat private equity ondernemingen over het algemeen de aandeelhouders van familiebedrijven ten goede komen. Dit door bijvoorbeeld de aandeelhouderswaarde te verhogen door gebruik te maken van hun netwerk, ervaring, sectorkennis, werving, digitale transformatie en het concurrentievoordeel te vergroten door te fuseren met andere bedrijven.

 

Dat wil niet zeggen dat het allemaal rozengeur en maneschijn is om met een private equity onderneming te werken. Negatieve private equity strategieën omvatten soms het gebruik van extreme kostenbesparende mechanismen en korte termijnfocus om de marges te verhogen om hun vereiste IRR te bereiken of bijvoorbeeld het aangaan van een berg schulden die het bedrijf dan met zijn inkomsten moet terugbetalen.  Deze negatieve effecten kunnen worden verzacht door een goede overeenkomst met de private equity onderneming uit te werken, zodat toekomstige conflicten worden vermeden.

 

Besluit

Kortom, familiebedrijven moeten de optie van verkoop aan een private equity-onderneming niet zonder meer verwerpen. Ondanks de bezorgdheid over het verlies van identiteit en het private equity model, kunnen private equity ondernemingen echte waarde bieden aan familiebedrijven.

Daarom, wanneer de opvolging van hun bedrijf gepland wordt, moeten aandeelhouders van familiebedrijven alle opties onderzoeken, inclusief private equity financiering. Met goede afspraken voor het familiebedrijf, kan private equity-partnerschap zeker een match zijn.

 

Wenst u meer informatie over familiebedrijven en private equity ondernemingen, neem dan contact op met Jasper Durbin.

 

*Bron: *Entrepreneurship Research Journal (researchgate.net)

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf u in voor onze 3-maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze diensten en inzichten.