Spanningen? Uiteenlopende visies? Een gebrek aan informatie of vertrouwen? Wij beschikken over de nodige ervaring om te bemiddelen en conflicten tussen aandeelhouders of bestuursleden op te lossen.
Corporate governance ligt aan de grondslag van waar wij in geloven: de keuze van de juiste structuur waarin transparante communicatie primeert en de rollen worden gerespecteerd om in vertrouwen met elkaar te werken.
Bij deminor NXT zorgen we ervoor dat uw cijfers kloppen. Of het nu gaat om een waardebepaling van uw aandelen of uw bedrijf, een cashflowplanning of een financiële analyse. We vertalen uw strategie naar een financieel businessplan en adviseren u bij investeringsbeslissingen.
Deminor NXT leidt transacties in goede banen dankzij de gebundelde juridische, fiscale en financiële expertise van een ervaren M&A-team. Of het nu gaat om een overname, een familiale opvolging, een exit, een kapitaalsverhoging of een andere vorm van financiering, wij streven steeds naar een objectieve waardebepaling, waardemaximalisatie en solide overeenkomsten.
What’s next? Wij luisteren naar uw vraag of behoefte rond uw persoonlijke vermogen en begeleiden u bij het nemen van de volgende stappen. Als uw compagnon de route maken we u wegwijs in een voor u op maat uitgewerkte vermogensstructuur.
Geschreven door
Sinds de afschaffing van de “kaasroute”, een manier om via een Nederlandse notaris roerende goederen rechtstreeks en zonder schenkbelasting te schenken, komen onrechtstreekse schenkingen meer en meer in de picture als alternatieve planningstechnieken.
Een goed ingeburgerde vorm van een onrechtstreekse schenking is de bankgift. Fiscaal voordelig, maar niet zonder risico’s.
Bij het overlijden van de schenker tijdens de “verdachte periode” die volgt op de schenking, kan er immers erfbelasting verschuldigd zijn.
In dit artikel gaan we in op de bankgift als voorbeeld van een onrechtstreekse schenking, analyseren we de variaties in verdachte periodes per gewest en bekijken we hoe u deze verdachte periode kan neutraliseren.
De fiscaal vriendelijke bankgift, en bij uitbreiding alle onrechtstreekse schenkingen, hoeven niet verplicht geregistreerd te worden en brengen bijgevolg geen schenkbelasting met zich mee, tenzij men ervoor kiest de schenking spontaan te registreren.
Het niet registreren van de onrechtstreekse schenking brengt evenwel een risico met zich mee. Als de schenker overlijdt binnen een bepaalde periode na de onrechtstreekse schenking zal er (hogere) erfbelasting verschuldigd zijn. Deze periode staat ook bekend als de “verdachte periode”.
De verdachte periode is in het leven geroepen om te voorkomen dat mensen vlak voor hun overlijden hun volledige vermogen zouden wegschenken zonder dat de fiscus een graantje kan meepikken.
Er is de afgelopen jaren veel politiek debat geweest over de duur van deze “verdachte periode” voor niet-geregistreerde onrechtstreekse schenkingen. Het uiteindelijke resultaat is een compromis dat typisch Belgisch is: een territoriaal versnipperde en niet-gelijklopende regeling.
Aangezien elk gewest de bevoegdheid heeft om zijn eigen fiscale regelgeving uit te werken, is er geen uniforme verdachte periode voor het hele land, of wat had u gedacht. De constante is wel dat men via (pogingen tot) verlengingen duidelijk op zoek is naar extra middelen om de begrotingskas te spekken.
Om te bepalen welke gewestelijke verdachte periode nu van toepassing is, wordt gekeken naar het gewest waarin de overledene zijn woonplaats had op het ogenblik van overlijden. Als de overledene gedurende de vijf jaar voorafgaand aan het overlijden in meerdere gewesten heeft gewoond, wordt gekeken naar het gewest waar de overledene gedurende die vijf jaar het langst heeft gewoond.
Wil men absolute zekerheid dat men alsnog geen erfbelasting moet betalen, dan zijn er enkele manieren om de verdachte periode te “neutraliseren”.
Schematisch ziet dit er als volgt uit:
De kosten van een tijdelijke successieverzekering variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de verzekeringsmaatschappij op zich, de leeftijd en de algehele gezondheidstoestand van de verzekerde en het type verzekering.
De gezondheidsfactoren omvatten onder meer rookgedrag, BMI en cardiovasculaire gezondheid op het moment van het afsluiten van de verzekering.
Het type verzekering betreft het onderscheid tussen een “all-risk”-verzekering (allesomvattende successieverzekering waarbij u en uw erfgenamen op hun gemak zijn), een ongevallenverzekering en de “sudden-death”-variant (een goedkoper alternatief dat slechts een aantal overlijdensoorzaken dekt).
Of een successieverzekering voor u interessant is, zal afhangen van uw specifieke situatie. Het is daarom erg belangrijk om een voorafgaande successiescan uit te voeren, waarbij wordt geanalyseerd welke erfgenaam hoeveel erfbelasting zal moeten betalen als het noodlot zich zou voordoen.
***
Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Deminor Litigation Funding
Deminor Litigation Funding helpt bedrijven en investeerders bij het te gelde maken van hun juridische claims. Met kantoren in Brussel, Hamburg, Hong Kong, Londen, Luxemburg, Madrid, Milaan, New York en Stockholm, heeft Deminor procedures gefinancierd in 21 rechtsgebieden, met een positieve uitkomst voor haar klanten in meer dan 80% van de gevallen. Deminor Litigation Funding wordt algemeen aanzien als een van de toonaangevende procesfinancieringsbedrijven wereldwijd.
Dups
Dups, of deminor voor start-ups, biedt start-ups en scale-ups ‘triple play’-begeleiding wanneer zij kapitaal aantrekken. Met de experten van dups kunnen ondernemers de waarde van hun bedrijf bepalen, hun businessplan versterken en de best mogelijke deal onderhandelen op financieel en juridisch vlak, alsook op het gebied van corporate governance.
© 2023 Deminor