We voice your share.

Conflict

Governance

Finance

Transactions

Wealth

Spanningen? Uiteenlopende visies? Een gebrek aan informatie of vertrouwen? Wij beschikken over de nodige ervaring om te bemiddelen en conflicten tussen aandeelhouders of bestuursleden op te lossen.

Corporate governance ligt aan de grondslag van waar wij in geloven: de keuze van de juiste structuur waarin transparante communicatie primeert en de rollen worden gerespecteerd om in vertrouwen met elkaar te werken.

Bij deminor NXT zorgen we ervoor dat uw cijfers kloppen. Of het nu gaat om een waardebepaling van uw aandelen of uw bedrijf, een cashflowplanning of een financiële analyse. We vertalen uw strategie naar een financieel businessplan en adviseren u bij investeringsbeslissingen.

Deminor NXT leidt transacties in goede banen dankzij de gebundelde juridische, fiscale en financiële expertise van een ervaren M&A-team. Of het nu gaat om een overname, een familiale opvolging, een exit, een kapitaalsverhoging of een andere vorm van financiering, wij streven steeds naar een objectieve waardebepaling, waardemaximalisatie en solide overeenkomsten.

What’s next? Wij luisteren naar uw vraag of behoefte rond uw persoonlijke vermogen en begeleiden u bij het nemen van de volgende stappen. Als uw compagnon de route maken we u wegwijs in een voor u op maat uitgewerkte vermogensstructuur.

Relaties tussen medeoprichters: hoe leg je de basis voor toekomstige groei?

deminor NXT > Nieuws > Relaties tussen medeoprichters: hoe leg je de basis voor toekomstige groei?

Geschreven door

Het starten van een bedrijf is een spannende en uitdagende ontdekkingstocht die medeoprichters dicht bij elkaar brengt terwijl ze werken aan een gemeenschappelijk doel. Het kan echter ook een stressvolle en veeleisende ervaring zijn die kan leiden tot onderlingen conflicten en spanningen.

 

Er kunnen zich verschillende problemen voordoen:

  • verschillende verwachtingen op vlak van de groei en de ontwikkeling van het bedrijf;
  • uiteenlopende ideeën over de respectievelijke rollen en verantwoordelijkheden van de medeoprichters;
  • niet op elkaar afgestemde meningen over hoe eigendom en aandelen tussen hen verdeeld moeten worden;
  • gebrekkige communicatie, misverstanden en meningsverschillen;
  • persoonlijke conflicten of botsende persoonlijkheden die een efficiënte samenwerking kunnen bemoeilijken;
  • burn-out en stress;
  • het gevoel dat de ene meer bijdraagt aan het bedrijf dan de andere.

Deze zaken kunnen leiden tot verwarring, spanning en wrevel die op hun beurt belemmeringen kunnen vormen voor het besturen van de start-up en de ontwikkeling ervan kunnen bemoeilijken.

 

Daarom is het voor medeoprichters van cruciaal belang om hun relatie te formaliseren en ervoor te zorgen dat iedereen meedoet op lange termijn. Hier zijn enkele stappen die medeoprichters kunnen nemen om hun relatie te structureren:

  1. Bespreken van visie en lange termijn doelstellingen
    Medeoprichters moeten hun lange termijn doelstellingen en visie over het bedrijf onderling open bespreken om ervoor te zorgen dat zij op één lijn zitten en naar dezelfde doelstellingen toewerken.
  2. Bepalen van rollen en verantwoordelijkheden
    Voor elk teamlid moeten duidelijke rollen en verantwoordelijkheden worden bepaald om verwarring of misverstanden te voorkomen. Het is belangrijk dat elke medeoprichter zijn rol en de bijhorende verwachtingen goed begrijpt.
  3. Opzetten van een duidelijk besluitvormingsproces
    Medeoprichters moeten een duidelijk besluitvormingsproces vastleggen om ervoor te zorgen dat beslissingen tijdig en doeltreffend worden genomen.
  4. Bepalen van de strategie bij een exit-scenario
    Dit onderwerp is vaak een taboe voor medeoprichters. Ze zijn echter wel genoodzaakt een exit-strategie, zoals een buy-out of een overname te bespreken en overeen te komen voor het geval dat één van hen in een vroeg stadium of later in het proces besluit het bedrijf te verlaten.
  5. Uitwerken van een geschillenregeling
    Er moet een proces van geschillenbeslechting worden bepaald voor het geval zich in de toekomst conflicten voordoen. Dit kan stappen omvatten zoals bemiddeling, arbitrage of de inschakeling van een neutrale derde partij. Dit kan de start-up aanzienlijk helpen een conflict tussen medeoprichters te overleven.
  6. Opstellen van een oprichtersovereenkomst
    Een oprichtersovereenkomst schetst de voorwaarden van de relatie tussen de medeoprichters, de rechten en verantwoordelijkheden van elke oprichter en de procedures voor besluitvorming, geschillenbeslechting en de verkoop van de onderneming. De overeenkomst kan ook bepalingen bevatten over vergoeding, equity vesting of de overdracht van aandelen tussen oprichters.
  7. Organiseren van regelmatige check-ins
    Medeoprichters moeten duidelijke communicatiekanalen instellen om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is en op één lijn zit wat betreft de doelstellingen van het bedrijf. Regelmatige checks of vergaderingen kunnen helpen om iedereen op één lijn te houden en ervoor te zorgen dat eventuele problemen of zorgen worden aangepakt.
  8. Inschakelen van een adviseur of mentor
    Het inschakelen van een adviseur of mentor kan zorgen voor een waardevolle begeleiding en een frisse kijk op de groei en de ontwikkeling van het bedrijf. Aangezien ondernemen een eenzame beleving kan zijn, kan de steun van een meer ervaren ondernemer voor de medeoprichters een grote hulp zijn om hun uitdagingen aan te gaan en ze met een ander perspectief te benaderen.

 

Door rollen en verantwoordelijkheden te definiëren, een duidelijk besluitvormingsproces vast te stellen en een oprichtersovereenkomst op te stellen, kunnen medeoprichters de basis leggen voor een succesvolle en langdurige samenwerking. Op die manier zorgen ze ervoor dat iedereen in dezelfde richting blijft gaan. Voeg daar wederzijds respect, transparantie en positieve communicatie aan toe en u hebt het recept voor een gezonde relatie tussen medeoprichters.

 

U wilt uw relatie met uw medeoprichters structureren en ervoor zorgen dat u naar hetzelfde doel streeft? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Stéphanie Abiraad.

 

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf u in voor onze 3-maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze diensten en inzichten.