Conflict

Governance

Finance

Transactions

Wealth

Spanningen? Uiteenlopende visies? Een gebrek aan informatie of vertrouwen? Wij beschikken over de nodige ervaring om te bemiddelen en conflicten tussen aandeelhouders of bestuursleden op te lossen.

Corporate governance ligt aan de grondslag van waar wij in geloven: de keuze van de juiste structuur waarin transparante communicatie primeert en de rollen worden gerespecteerd om in vertrouwen met elkaar te werken.

Bij deminor NXT zorgen we ervoor dat uw cijfers kloppen. Of het nu gaat om een waardebepaling van uw aandelen of uw bedrijf, een cashflowplanning of een financiële analyse. We vertalen uw strategie naar een financieel businessplan en adviseren u bij investeringsbeslissingen.

Deminor NXT leidt transacties in goede banen dankzij de gebundelde juridische, fiscale en financiële expertise van een ervaren M&A-team. Of het nu gaat om een overname, een familiale opvolging, een exit, een kapitaalsverhoging of een andere vorm van financiering, wij streven steeds naar een objectieve waardebepaling, waardemaximalisatie en solide overeenkomsten.

What’s next? Wij luisteren naar uw vraag of behoefte rond uw persoonlijke vermogen en begeleiden u bij het nemen van de volgende stappen. Als uw compagnon de route maken we u wegwijs in een voor u op maat uitgewerkte vermogensstructuur.

Aandeelhouder zijn in een KMO is niet vrijblijvend. Aandelen erven in een KMO evenmin.

deminor NXT > Nieuws > Aandeelhouder zijn in een KMO is niet vrijblijvend

Geschreven door

Je kan aandeelhouder worden in een KMO omdat je er zelf voor kiest door te investeren of omdat je de aandelen geërfd hebt van je ouders of familie. Wanneer je vrijwillig aandeelhouder wordt in een bedrijf heb je er alle belang bij om duidelijke afspraken te maken voor je de aandelen koopt.

 

In het tweede geval erf je de aandelen van het bedrijf in de staat en met alle gebreken die er zijn in het bedrijf en kom je voorlopig in dezelfde positie als je voorganger.

 

 

Juiste afspraken

Sinds meer dan 30 jaar preek ik dat een bedrijf zich niet duurzaam kan ontwikkelen met ongelukkige of niet-betrokken aandeelhouders. Bedrijfsleiders moeten ervoor zorgen dat alle aandeelhouders, ook familieleden die hun aandelen geërfd hebben en niet in het bedrijf werken, weten waar zij aan toe zijn, wat de uitdagingen zijn binnen het bedrijf en wat hun positie is. De juiste afspraken maken tussen de aandeelhouders, de relaties tussen de aandeelhouders en het bedrijf en binnen het bedrijf regelen, zijn een noodzaak en onderdeel van de voornaamste aanbevelingen van goed bestuur of goede corporate governance.

 

Elk bedrijf heeft nood aan een stabiele aandeelhoudersstructuur. Omgekeerd is het belangrijk dat ook elke aandeelhouder, uit eigen wil of als erfgenaam, zijn huiswerk doet, en zich als mede-eigenaar actief en betrokken opstelt.

Juiste afspraken maken is een belangrijk onderdeel voor goed bestuur.

Aandachts- punten

Wat zijn belangrijke aandachtspunten wanneer je aandeelhouder wordt in een KMO?

  • Kom zo veel mogelijk te weten over de sector, de activiteiten, producten en diensten, en over de strategie en de risico’s van het bedrijf.
  • Organiseer een ontmoeting met het management en liefst ook met de overige sleutelpersonen in het bedrijf, zodat je een goed inzicht krijgt en kan beoordelen hoe professioneel en performant het team is.
  • Doe een grondige doorlichting van de cijfers van de laatste jaren en vraag daarbij dat er heel wat voorbereidend werk wordt verricht door het bedrijf of door haar financiële adviseurs.
  • Vraag naar het business plan of minstens naar het indicatief budget voor de volgende jaren.

 

Hiermee is de kous nog niet af. Dan volgt nog de bespreking van de bescherming van je positie als investeerder-aandeelhouder. Het is van cruciaal belang om hierover goede afspraken te maken alvorens te investeren, zodat alle partijen (investeerder(s), management, overige aandeelhouders) perfect weten hoe zij gaan samenwerken.

 

Waarover moet je dan concreet afspraken maken?

Dit zijn enkele van de meest voorkomende punten die je best geregeld kan hebben:

  • Vertegenwoordiging van de aandeelhouder de bestuursorganen. Zijn er ook eventueel externe of niet operationele bestuurders? Of is er een externe adviesraad die als klankbord kan dienen om de besluitvorming te objectiveren?
  • Afbakening van de takenverdeling en bevoegdheden tussen alle partijen. Is het duidelijk wie, wanneer, wat kan beslissen en volgens welke meerderheidsvereisten? Zijn er belangrijke beslissingen die niet zonder jouw goedkeuring mogen genomen worden?
  • Bezoldigingen van het management en van alle overige betrokken partijen. Zijn er nog vergoedingen of andere voordelen voor familieleden? Wat gebeurt er bij ontslag of langdurige ziekte?
  • Dividendbeleid. Hoe wordt dit beslist? Geldt er bijvoorbeeld een percentage van de jaarlijkse winst die jaarlijks als dividend wordt uitgekeerd?
  • Afspraken aangaande de overdracht van aandelen. Zeer gebruikelijk zijn voorkooprechten en volgrechten bij verkoop van de controle. Daarnaast zijn er nog talrijke andere mogelijkheden om tussen aandeelhouders afspraken te maken. De beste afspraak is het principe van “samen uit samen thuis”.  In de meeste gevallen kan de beste prijs worden bekomen wanneer alle aandeelhouders gezamenlijk 100% van het bedrijf verkopen. Toch kan het nuttig zijn om afspraken te maken wanneer één van de partijen vroeger uit de boot wil stappen. Zodra de spelregels vastliggen, vermijd je toekomstige conflicten. Sommige investeerders willen een exit-garantie. Dit gaat natuurlijk nog veel verder.
  • Je investeert niet alleen in het bedrijf maar ook in de mensen die er werken. De menselijke factor blijft een essentieel gegeven. Het moet klikken en er moet een vertrouwensrelatie ontstaan.

Bedrijven hebben nood aan gelukkige en betrokken aandeelhouders.

 

Wilt u aandeelhouder worden in een KMO, enkel als investeerder of ook als actieve vennoot? Wenst u meer te vernemen over uw positie als aandeelhouder in een familiale of niet-familiale onderneming?Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak met Bernard Thuysbaert en zijn team via info@deminornxt.com.

 

Of wenst u meer inzicht in uw huidige positie als aandeelhouder in uw bedrijf? Vul dan onze positiescan in: Scan uw positie als aandeelhouder.

 

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf u in voor onze 3-maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze diensten en inzichten.