Nieuws
Beheer van uw vermogen via de private stichting – vermogensplanning
In het artikel “De private stichting: (ook voor u) een interessante planningstechniek?” gaf Lien Verhasselt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de private stichting volgens Belgisch recht en gaf ze de – nog steeds belangrijke – verschillen mee tussen de Belgische stichting en de Nederlandse stichting.
De onderzoeks- en controlebevoegdheid van aandeelhouders: een miskend recht
Volgens het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (hierna: “WVV”) beschikt iedere aandeelhouder individueel over de onderzoeks- en controlebevoegdheid van een commissaris
De private stichting: (ook voor u) een interessante planningstechniek?
Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (‘WVV’) definieert een stichting als “een rechtspersoon zonder leden, opgericht bij rechtshandeling door één of meer personen, stichters genoemd”.
Stelsel van algemene vergaderingen op afstand in een nieuw jasje
Met het oog op de modernisering van het stelsel inzake het houden van algemene vergaderingen op afstand heeft de wetgever beslist om, middels enkele aanpassingen, een definitief karakter te geven aan de tijdelijke maatregelen die in deze context werden beslist bij Koninklijk Besluit nr. 4 van 9 april 2020.
Lancering UNIZO-Code voor Goed Bestuur in samenwerking met Deminor
Deminor is bijzonder fier de lancering van de nieuwe UNIZO-Code voor Goed Bestuur te mogen aankondigen. Als vertrouwde expertisepartner van UNIZO mocht Deminor als medeauteur een volledig nieuwe code mee helpen opstellen.
Wat is de impact van de coronacrisis op de waarde van mijn bedrijf?
De uitbraak van het coronavirus in het voorjaar is aan een zeer snel tempo uitgegroeid tot een wereldwijde pandemie met ernstige economische gevolgen over de hele wereld.
Deminor en Noshaq lanceren SWITCH FUND!
Deminor en Noshaq slaan de handen in elkaar voor de lancering van SWITCH FUND, het eerste Belgische fonds dat zich toelegt op het beheer en het versnellen van exits van minderheidsparticipaties, alsook op de realisatie van investeringen met zicht op een snelle maturiteit.
Het regime van winstuitkering in het WVV: welke veranderingen in de NV en BV?
Wat de instandhouding van het kapitaal betreft, is de belangrijkste wijziging ongetwijfeld de afschaffing van het kapitaalbegrip in de besloten vennootschap.
Bestuurder van een vennootschap: wat verandert er voor u als gevolg van het WVV?
Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (hierna: WVV) zorgt voor tal van wijzigingen op het vlak van bestuur, en in het bijzonder op het vlak van het statuut van de bestuurders.
Lancering van dups (deminor voor startups)
Deminor kondigt met trots de lancering aan van dups, een 3-in-1 service die starters op een ‘no success no pay’ basis begeleidt bij het aantrekken van kapitaal onder betere financiële en juridische voorwaarden.
Het belang van de zorgvolmacht in tijden van crisis
Een ongeval, een plotse ziekte of dementie. Het zijn telkens omstandigheden waarin de betrokken persoon mogelijk niet langer in staat is om zijn of haar wil uit te drukken.
Inbreng van kapitaal en de uitgifte van aandelen in de BV
Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (hierna: “WVV”) voorziet in enkele ingrijpende wijzigingen met betrekking tot ‘kapitaalverhogingen’ in de besloten vennootschap (de vroegere BVBA, hierna “BV”).
2 jaar procederen of 2 maanden bemiddelen?
2 jaar procederen of 2 maanden bemiddelen? Deminor stelt u erkende bemiddelaars ter beschikking om uw conflicten op te lossen.
De uittreding en uitsluiting lastens het vennootschapsvermogen in de BV
Het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (hierna “WVV”) voert in de besloten vennootschap (hierna “BV”) voor het eerst de mogelijkheid van uittreding en uitsluiting lastens het vennootschapsvermogen
Microliquiditeit: don’t worry, be (a) happy (shareholder)
Een microliquiditeitsmechanisme verhoogt het welzijn en de betrokkenheid van de aandeelhouder, wat de ontwikkeling van de onderneming op lange termijn ten goede komt.
Het nieuwe aansprakelijkheidsregime voor bestuurders: een zeer relatieve beperking
De aansprakelijkheidsregeling voor bestuurders ontsnapt niet aan de recente hervorming van het vennootschapsrecht, integendeel.
De Coöperatieve Vennootschap in het WVV: back to basics
De intrede van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (‘WVV’) gaat gepaard met de afschaffing van verschillende vennootschapsvormen.
Aandeelhoudersovereenkomsten en de impact van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen
De invoering van het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (hierna: WVV) gaat gepaard met een ongekende souplesse: vennoten krijgen ruimschoots de kans om statuten en aandeelhoudersovereenkomsten naar de eigen, specifieke noden van de vennootschap te modelleren. Het is van belang uw aandeelhoudersovereenkomsten in het licht van het WVV grondig onder de loep te nemen en aan de nieuwe regels aan te passen. De opmaak ervan wordt in de toekomst een zaak van precisiewerk. Deminor geeft u in dit artikel een overzicht van de clausules die u bij voorkeur dient te herzien.
De afschaffing van de Commanditaire Vennootschap op Aandelen
Het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) schrapt met het oog op vereenvoudiging verschillende vennootschapsvormen.
Statutenwijziging met betrekking tot de overgangsregeling
Zoals u weet, is het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (“WVV“) op 1 mei van kracht geworden.
De inkoop van eigen aandelen: een techniek met een brede, strategische waaier
Umicore, Barco, D’Ieteren… Het zijn slechts enkele voorbeelden van bedrijven die momenteel eigen aandelen inkopen. Blijkens een recente studie van De Tijd, werd er in 2018 zelfs voor maar liefst 3 miljard euro eigen aandelen ingekocht door Belgische beursgenoteerde bedrijven. Een internationale trend, klinkt het.
Meervoudig stemrecht. Wat men aandeelhouders nog niet heeft verteld.
Niets doen is ook een keuze, maar de dwingende bepalingen worden vanaf 1 januari 2020 van kracht.
De afschaffing van het principe “one share, one vote” of de kunst van het compromis
Op 28 februari 2019 heeft het Parlement het langverwachte Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (hierna “WVV”) goedgekeurd. Deze goedkeuring is het resultaat van een wetgevende – maar ook politieke – saga die enkele maanden heeft geduurd.
Goedkeuring van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen
Op 28 februari 2019 heeft het Parlement, na jaren van werk en enkele maanden van discussies in de commissie, in plenaire vergadering het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (“WVV”) aangenomen.
Exit van een minderheidsaandeelhouder. Wat is een faire exitprijs?
In een ideale wereld wordt wel eens gesteld dat de beursmarkten perfect zijn en dus de juiste prijs van een beursgenoteerd aandeel de beurskoers moet zijn. Deze assumptie is niet altijd juist. Dit zien wij in het bijzonder bij diverse recente overnamebiedingen op ondernemingen die slechts in zeer beperkte mate nog ‘free float’ hebben, dus vrij verhandelbare aandelen die nog niet in het bezit zijn van de controlerende aandeelhouder.
Alternatieve vormen van geschillenbeslechting: bemiddeling wordt aangemoedigd
Sinds de toevoeging in het gerechtelijk wetboek in 2015 heeft bemiddeling haar rol als alternatieve methode van conflictoplossing gestaag zien groeien.
Hoe financiert men de exit van een aandeelhouder?
Vroeg of laat wordt een onderneming geconfronteerd met een wijziging in de aandeelhoudersstructuur. Elke aandeelhouder heeft immers een eigen investeringstermijn en -strategie afhankelijk van zijn of haar persoonlijke situatie.
Aandeelhoudersovereenkomst: nuttige aanvulling bij de statuten van een vennootschap
De statuten van een vennootschap zijn weinig concreet, publiek en omslachtig om aan te passen. De aandeelhoudersovereenkomst biedt hier de oplossing.