Spanningen? Uiteenlopende visies? Een gebrek aan informatie of vertrouwen? Wij beschikken over de nodige ervaring om te bemiddelen en conflicten tussen aandeelhouders of bestuursleden op te lossen.
Corporate governance ligt aan de grondslag van waar wij in geloven: de keuze van de juiste structuur waarin transparante communicatie primeert en de rollen worden gerespecteerd om in vertrouwen met elkaar te werken.
Bij deminor NXT zorgen we ervoor dat uw cijfers kloppen. Of het nu gaat om een waardebepaling van uw aandelen of uw bedrijf, een cashflowplanning of een financiële analyse. We vertalen uw strategie naar een financieel businessplan en adviseren u bij investeringsbeslissingen.
Deminor NXT leidt transacties in goede banen dankzij de gebundelde juridische, fiscale en financiële expertise van een ervaren M&A-team. Of het nu gaat om een overname, een familiale opvolging, een exit, een kapitaalsverhoging of een andere vorm van financiering, wij streven steeds naar een objectieve waardebepaling, waardemaximalisatie en solide overeenkomsten.
What’s next? Wij luisteren naar uw vraag of behoefte rond uw persoonlijke vermogen en begeleiden u bij het nemen van de volgende stappen. Als uw compagnon de route maken we u wegwijs in een voor u op maat uitgewerkte vermogensstructuur.
Geschreven door
Een bankgift, een vorm van een onrechtstreekse schenking, is een veelgebruikte techniek binnen de vermogensplanning. Hiermee kan een schenker een geldsom overmaken aan een begiftigde zonder dat er onmiddellijk schenkbelasting op wordt geheven. Een bankgift gebeurt doorgaans via een bankoverschrijving.
Hoewel het een populaire planningstechniek is, brengt de techniek van de bankgift toch enkele belangrijke aandachtspunten met zich mee, waaronder een risicoperiode. Daarnaast werd recent tevens een versoepeling inzake de bewijslast geïntroduceerd.
Sinds 1 januari 2025 heeft de Vlaamse regering de risicoperiode verlengd van drie naar vijf jaar, in navolging van Wallonië, dat deze wijziging al in 2022 doorvoerde. Dit betekent dat als de schenker binnen deze vijf jaar overlijdt, de geschonken som alsnog onder de erfbelasting valt, die vaak hoger is dan de schenkbelasting. De aankondiging van deze wijziging zorgde er eind 2024 voor dat veel mensen nog snel bankgiften deden om te kunnen profiteren van de kortere risicoperiode.
Voor een bankgift is er strikt juridisch gezien geen schriftelijk bewijs vereist. Het is namelijk aan de fiscus om te bewijzen dat er tijdens de risicoperiode een bankgift heeft plaatsgevonden. Toch wordt sterk aangeraden een schriftelijk bewijs op te stellen. Dit helpt niet alleen bij het vaststellen van de datum van de bankgift, maar biedt ook de mogelijkheid om deze later alsnog te registreren en schenkbelasting te betalen, bijvoorbeeld als de schenker ernstig ziek wordt en de risicoperiode mogelijk niet zal overleven.
Er zijn verschillende manieren om een bankgift schriftelijk te documenteren. Vaak wordt gebruik gemaakt van aangetekende intentie- en bedankingsbrieven, een gezamenlijk document (pacte adjoint), of een combinatie van beide. Indien aan de bankgift specifieke voorwaarden worden gekoppeld, wordt aanbevolen om deze eerst in een intentiebrief te vermelden voordat de pacte adjoint wordt opgesteld en ondertekend.
Tot voor kort werd aangenomen dat een fysiek ondertekend document vereist was als schriftelijk bewijs van een bankgift. Echter, met het standpunt 22018, gepubliceerd op 27 januari 2025, heeft de Vlaamse Belastingdienst (“Vlabel”) deze regel versoepeld. Voortaan worden elektronisch ondertekende pacte adjoints, in combinatie met bankrekeninguittreksels, erkend als rechtsgeldig bewijs van de bankgift. Deze evolutie maakt het proces van bankgiften eenvoudiger en efficiënter.
Desondanks blijft het cruciaal om juridisch advies in te winnen bij een specialist om er zeker van te zijn dat uw bankgift correct en juridisch sluitend wordt uitgevoerd.
***
Heeft u vragen over de bankgift en de recente wijzigingen? Neem contact op met de juridische experts van onze Wealth afdeling voor deskundig advies en begeleiding!
Deminor Litigation Funding
Deminor Litigation Funding helpt bedrijven en investeerders bij het te gelde maken van hun juridische claims. Met kantoren in Brussel, Hamburg, Hong Kong, Londen, Luxemburg, Madrid, Milaan, New York en Stockholm, heeft Deminor procedures gefinancierd in 21 rechtsgebieden, met een positieve uitkomst voor haar klanten in meer dan 80% van de gevallen. Deminor Litigation Funding wordt algemeen aanzien als een van de toonaangevende procesfinancieringsbedrijven wereldwijd.
Dups
Dups, of deminor voor start-ups, biedt start-ups en scale-ups ‘triple play’-begeleiding wanneer zij kapitaal aantrekken. Met de experten van dups kunnen ondernemers de waarde van hun bedrijf bepalen, hun businessplan versterken en de best mogelijke deal onderhandelen op financieel en juridisch vlak, alsook op het gebied van corporate governance.
© 2023 Deminor