Spanningen? Uiteenlopende visies? Een gebrek aan informatie of vertrouwen? Wij beschikken over de nodige ervaring om te bemiddelen en conflicten tussen aandeelhouders of bestuursleden op te lossen.
Corporate governance ligt aan de grondslag van waar wij in geloven: de keuze van de juiste structuur waarin transparante communicatie primeert en de rollen worden gerespecteerd om in vertrouwen met elkaar te werken.
Bij deminor NXT zorgen we ervoor dat uw cijfers kloppen. Of het nu gaat om een waardebepaling van uw aandelen of uw bedrijf, een cashflowplanning of een financiële analyse. We vertalen uw strategie naar een financieel businessplan en adviseren u bij investeringsbeslissingen.
Deminor NXT leidt transacties in goede banen dankzij de gebundelde juridische, fiscale en financiële expertise van een ervaren M&A-team. Of het nu gaat om een overname, een familiale opvolging, een exit, een kapitaalsverhoging of een andere vorm van financiering, wij streven steeds naar een objectieve waardebepaling, waardemaximalisatie en solide overeenkomsten.
What’s next? Wij luisteren naar uw vraag of behoefte rond uw persoonlijke vermogen en begeleiden u bij het nemen van de volgende stappen. Als uw compagnon de route maken we u wegwijs in een voor u op maat uitgewerkte vermogensstructuur.
Geschreven door
Onze ervaring leidt ons steeds tot dezelfde conclusie: het belang en het onmiskenbare nut van het in een vroeg stadium afsluiten van overeenkomsten tussen aandeelhouders. Zelfs al er al bepaalde, verplichte, statutaire bepalingen tussen de aandeelhouders vastliggen.
Deze zijn meestal onvoldoende en komen zelden overeen met de werkelijke situatie van het bedrijf en zijn aandeelhouders. Het zijn over het algemeen standaardteksten, die niet onder de geheimhoudingsplicht vallen en moeilijk aan te passen zijn.
Een aandeelhoudersovereenkomst is een contract dat wordt gesloten tussen aandeelhouders, waarin de afspraken tussen hen worden vastgelegd. Het heeft als doel hun relatie te structureren rond een aantal thema’s (zoals de organisatie van het bestuur van het bedrijf, de samenstelling van de raad van bestuur, de regels voor de overdraagbaarheid van aandelen, het dividendbeleid, enz.). Deze overeenkomsten gelden voor de volledige duur van de samenwerking en hebben kracht van wet tussen de partijen.
In tegenstelling tot statuten, die worden gepubliceerd en dus voor iedereen toegankelijk zijn, is een aandeelhoudersovereenkomst alleen bekend bij de partijen die deze ondertekenen en kan deze over het algemeen op elk moment worden gewijzigd met instemming van alle partijen. Afgezien van het verschil in vertrouwelijkheid, kunnen de statuten alleen worden gewijzigd bij notariële akte, waarvoor een meerderheid van ten minste 75% op de algemene vergadering vereist is. Dit betekent dat de procedure veel werk en kosten met zich meebrengt.
Het bestaan van een bedrijf wordt gekenmerkt door veel veranderingen. Het is helemaal niet ondenkbaar dat op een gegeven moment bepaalde oorspronkelijke afspraken niet meer overeenkomen met de werkelijkheid, dat aandeelhouders veranderen of dat er een nieuwe strategie wordt ingevoerd. Een aandeelhoudersovereenkomst heeft het voordeel dat ze snel kan worden aangepast aan deze veranderingen.
Relaties structureren, anticiperen op scenario’s en mogelijke veranderingen. Wat kan er worden opgenomen in een aandeelhoudersovereenkomst?
Er is veel vrijheid om te bepalen welke afspraken er in een aandeelhoudersovereenkomst worden vastgelegd. Hoewel er wettelijke beperkingen zijn, geeft de praktijk de partijen veel vrijheid om de inhoud van hun overeenkomsten te bepalen, zodat ze een echt “op maat gemaakte” overeenkomst kunnen opstellen.
De belangrijkste onderwerpen die in een aandeelhoudersovereenkomst moeten worden opgenomen:
Vooruitdenken. Hoe kunnen we onze behoeften in kaart brengen zodat we efficiënt kunnen beginnen met het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst?
We krijgen vaak de vraag of het noodzakelijk is om zo’n document op te stellen of dat er een standaardindeling is voor een aandeelhoudersovereenkomst. Regelmatig krijgen we de volgende opmerkingen te horen: “Dat zien we later wel”, “We willen geen budget besteden aan juridische zaken”, “De aandeelhouders kennen elkaar en kunnen het goed met elkaar vinden, dus we zien de noodzaak niet om onze relatie te regelen”.
In de praktijk stellen we regelmatig vast dat het ontbreken van duidelijke en vastgelegde regels tussen aandeelhouders schadelijke relationele, operationele of economische gevolgen kan hebben, zowel voor de onderneming als voor de betrokken partijen. Vandaag de dag wordt deze realiteit versterkt door het feit dat aandeelhouders vaak verschillende petten dragen (ondernemer, bestuurder, manager, enz.), wat – bij gebrek aan een kader en in geval van onenigheid – de reikwijdte van deze gevolgen vergroot.
Deze bevinding brengt ons ertoe het belang te benadrukken van het initiëren van een voorafgaande denkoefening over het opzetten van een min of meer gestructureerd kader, afhankelijk van de behoeften.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de eerste stap niet om te beginnen met het opstellen van het document op basis van de gebruikelijke juridische concepten en mechanismen, maar eerder om de gemeenschappelijke bedoelingen, de belangrijkste zorgen en de onderwerpen/regels die als prioritair worden beschouwd te onderzoeken. Op die manier kunnen de relevante kwesties die in het verdrag moeten worden opgenomen, worden geïdentificeerd en kan worden beoordeeld in hoeverre daarover al dan niet consensus bestaat.
Het deminor NXT team begeleidt aandeelhouders van A tot Z, van de voorbereidende denkfase, via het opstellen van het document, tot aan de ondertekening.
De verschillende stappen in het proces kunnen als volgt worden samengevat:
Stap 1: Analyse van de bestaande structuur en organen en – indien van toepassing – van de reeds van kracht zijnde regels
Stap 2: Opstellen van een checklist met te bespreken onderwerpen
Stap 3: Individuele of collectieve besprekingen met aandeelhouders
Stap 4: consensus bereiken over de te bespreken kwesties
Stap 5: Opstellen en ondertekenen van de aandeelhoudersovereenkomst
Het spreekt voor zich dat, afhankelijk van de betrokken partijen (familiale aandeelhouders in het geval van een overdracht, oprichters en investeerders in het geval van een fondsenwerving), de inhoud en timing van de verschillende fasen waarschijnlijk zullen veranderen.
De gevaren. Wat moet je vermijden bij het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst?
Het niet structureren van de aanpak en het denkproces kan leiden tot discussies over onderwerpen die niet relevant zijn voor uw situatie, waardoor tijd verloren gaat of een meningsverschil ontstaat (dat voorkomen had kunnen worden).
Zorg er altijd voor dat er een uitweg is, of dit nu een manier is om geschillen op te lossen door een externe deskundige of een bemiddelaar aan te stellen, of exitclausules waarbij de partijen volgens een strikte procedure uit elkaar gaan. Maar al te vaak bevatten aandeelhoudersovereenkomsten mechanismen die, eenmaal in de praktijk gebracht, niet het gewenste doel bereiken, met als gevolg dat de impasse verder kan uitkristalliseren.
Maak de aandeelhoudersovereenkomst ook niet te ingewikkeld, zodat niet alleen de huidige aandeelhouders maar ook hun opvolgers begrijpen wat er op het spel staat bij wat ze ondertekenen, wat hun verplichtingen zijn en wat hun rechten zijn.
In sommige gevallen moet er rekening worden gehouden met de emotionele en persoonlijke aspecten van de discussie. Gevoelige onderwerpen niet meenemen in de discussies is geen oplossing, want ze zullen zeker terugkomen.
***
Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contat op met Thibaut Claes voor een vrijblijvend gesprek of laat uw contactgegeven sachtern en download onze “Checklist Aandeelhoudersovereenkomst“.
Deminor Litigation Funding
Deminor Litigation Funding helpt bedrijven en investeerders bij het te gelde maken van hun juridische claims. Met kantoren in Brussel, Hamburg, Hong Kong, Londen, Luxemburg, Madrid, Milaan, New York en Stockholm, heeft Deminor procedures gefinancierd in 21 rechtsgebieden, met een positieve uitkomst voor haar klanten in meer dan 80% van de gevallen. Deminor Litigation Funding wordt algemeen aanzien als een van de toonaangevende procesfinancieringsbedrijven wereldwijd.
Dups
Dups, of deminor voor start-ups, biedt start-ups en scale-ups ‘triple play’-begeleiding wanneer zij kapitaal aantrekken. Met de experten van dups kunnen ondernemers de waarde van hun bedrijf bepalen, hun businessplan versterken en de best mogelijke deal onderhandelen op financieel en juridisch vlak, alsook op het gebied van corporate governance.
© 2023 Deminor