Spanningen? Uiteenlopende visies? Een gebrek aan informatie of vertrouwen? Wij beschikken over de nodige ervaring om te bemiddelen en conflicten tussen aandeelhouders of bestuursleden op te lossen.
Corporate governance ligt aan de grondslag van waar wij in geloven: de keuze van de juiste structuur waarin transparante communicatie primeert en de rollen worden gerespecteerd om in vertrouwen met elkaar te werken.
Bij deminor NXT zorgen we ervoor dat uw cijfers kloppen. Of het nu gaat om een waardebepaling van uw aandelen of uw bedrijf, een cashflowplanning of een financiële analyse. We vertalen uw strategie naar een financieel businessplan en adviseren u bij investeringsbeslissingen.
Deminor NXT leidt transacties in goede banen dankzij de gebundelde juridische, fiscale en financiële expertise van een ervaren M&A-team. Of het nu gaat om een overname, een familiale opvolging, een exit, een kapitaalsverhoging of een andere vorm van financiering, wij streven steeds naar een objectieve waardebepaling, waardemaximalisatie en solide overeenkomsten.
What’s next? Wij luisteren naar uw vraag of behoefte rond uw persoonlijke vermogen en begeleiden u bij het nemen van de volgende stappen. Als uw compagnon de route maken we u wegwijs in een voor u op maat uitgewerkte vermogensstructuur.
Geschreven door
Goed bestuur speelt een cruciale rol in het succes van een familiebedrijf. Een solide bestuursstructuur zorgt voor duidelijke en transparante besluitvorming.
Hierdoor wordt een positieve en evenwichtige omgeving gecreëerd voor zowel de familie als het bedrijf. Hier zijn de 10 fouten die je moet vermijden in een familiebedrijf.
1 – Geen duidelijk definitie van de visie en waarden
Het is essentieel dat de familie haar waarden en visie m.b.t. de bestuursstructuur duidelijk definieert en communiceert. Als deze afwijken van de huidige bedrijfsstructuur, dienen zij best op elkaar afgestemd te worden. De waarden, visie en doelen die de familie wil bereiken, worden dan ook best vastgelegd in een familiecharter.
2 – Gebrek aan transparantie en rapportage naar de familie
Alle familieleden moeten over dezelfde informatie beschikken. Transparantie is namelijk de basis van vertrouwen in een familiebedrijf. In de praktijk betekent dit dat er regelmatig vergaderingen dienen te worden georganiseerd om ervoor te zorgen dat de beslissingen worden genomen door goed geïnformeerde familieleden. In dit kader kan een familieraad bovendien de brug vormen tussen de familie en het bedrijf.
3 – Het gebrek aan een kader dat de relaties tussen familie en bedrijf organiseert
Een op maat gemaakt kader dat dynamisch evolueert, kan de langetermijngroei van het familiebedrijf ondersteunen. Daarnaast kan een familiecharter de strategische richting van het bedrijf in overeenstemming met de doelen van de familie vastleggen. In dit familiecharter worden de verantwoordelijkheid en competenties van de verschillende organen duidelijk gedefinieerd, evenals de mogelijkheid voor familieleden om hun aandelen te verkopen en de manier waarop het bedrijf zal worden gewaardeerd.
4 – Ongelijke behandeling en ongelijke verdeling van vermogen en inkomsten tussen kinderen
Een eerlijke en transparante verdeling van het familievermogen voorkomt spanningen en jaloezie. Het is daarom belangrijk om een duidelijke vermogensstrategie op te stellen.
5 – Familieconflicten laten doorsijpelen in het bedrijf
De familieraad moet er voor zorgen dat alle familieleden betrokken blijven zodat eventuele conflicten buiten het bedrijf blijven. Indien nodig kan het familiecharter een exitbeleid voor familieleden organiseren.
6 – Geen risicobeheer en het niet anticiperen op bedrijfsproblemen
Elke bedrijfsopvolging moet goed worden voorbereid en gepland. Er moet een noodplan klaarliggen voor het geval de bedrijfsleider (CEO) onverwachts uitvalt, met daarin de verdeling van verantwoordelijkheden en het besluitvormingsproces.
Daarnaast moet het risicobeleid worden bepaald door de raad van bestuur, die ook verantwoordelijk is voor het identificeren en afdekken van risico’s. Dergelijk risicobeleid dient bovendien ook afgestemd te worden met de familiale aandeelhouders.
7 – Verwarring russen de rol van aandeelhouder en manager
De familie mag geen instructies geven aan het management van het bedrijf buiten de formele bestuursstructuren om. Tegelijkertijd moet de raad van bestuur ervoor zorgen dat de aandeelhouders goed geïnformeerd blijven zonder vertrouwelijke informatie in gevaar te brengen. Een gelijke behandeling van de aandeelhouders is dan ook fundamenteel voor een goed bestuur.
8 – Belangenconflicten bij transacties tussen het bedrijf en familieleden
Transacties die belangenconflicten veroorzaken, moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Indien dergelijke transacties toch plaatsvinden, moeten de andere familieleden worden geïnformeerd en geraadpleegd. Bovendien moeten de voorwaarden van de transacties onafhankelijk worden vastgesteld, bijvoorbeeld via een externe waardering bij een bijkomende inbreng door familieleden.
9 – Geen duidelijk liquiditeits- en kapitaalbeleid
Familiebedrijven moeten vaak een evenwicht vinden tussen financiering voor de groei, liquiditeitsbehoeften van familieleden en de wens om de controle over het bedrijf te behouden. Het is daarom cruciaal om een gezamenlijk “equity-verhaal” en een financieringsstrategie te bepalen die rekening houdt met zowel liquiditeits- als groeibehoeften. Zo moet er bijvoorbeeld vermeden worden dat er geen exit-mogelijkheden of geen minimale liquiditeit wordt voorzien, of dat familieleden zich voornamelijk laten uitbetalen via rekening-courantvergoedingen.
10 – Onvoldoende voorbereiding van de NextGen
Het is cruciaal om de volgende generaties vroeg genoeg te betrekken en de overdracht zorgvuldig te plannen om een versnippering van het kapitaal te voorkomen.
***
Heeft u vragen of wilt u meer weten, neem gerust contact met ons op, wij adviseren u graag bij al uw vragen over uw familiebedrijf.
Deminor Litigation Funding
Deminor Litigation Funding helpt bedrijven en investeerders bij het te gelde maken van hun juridische claims. Met kantoren in Brussel, Hamburg, Hong Kong, Londen, Luxemburg, Madrid, Milaan, New York en Stockholm, heeft Deminor procedures gefinancierd in 21 rechtsgebieden, met een positieve uitkomst voor haar klanten in meer dan 80% van de gevallen. Deminor Litigation Funding wordt algemeen aanzien als een van de toonaangevende procesfinancieringsbedrijven wereldwijd.
Dups
Dups, of deminor voor start-ups, biedt start-ups en scale-ups ‘triple play’-begeleiding wanneer zij kapitaal aantrekken. Met de experten van dups kunnen ondernemers de waarde van hun bedrijf bepalen, hun businessplan versterken en de best mogelijke deal onderhandelen op financieel en juridisch vlak, alsook op het gebied van corporate governance.
© 2023 Deminor