We voice your share.

Conflict

Governance

Finance

Transactions

Wealth

Spanningen? Uiteenlopende visies? Een gebrek aan informatie of vertrouwen? Wij beschikken over de nodige ervaring om te bemiddelen en conflicten tussen aandeelhouders of bestuursleden op te lossen.

Corporate governance ligt aan de grondslag van waar wij in geloven: de keuze van de juiste structuur waarin transparante communicatie primeert en de rollen worden gerespecteerd om in vertrouwen met elkaar te werken.

Bij deminor NXT zorgen we ervoor dat uw cijfers kloppen. Of het nu gaat om een waardebepaling van uw aandelen of uw bedrijf, een cashflowplanning of een financiële analyse. We vertalen uw strategie naar een financieel businessplan en adviseren u bij investeringsbeslissingen.

Deminor NXT leidt transacties in goede banen dankzij de gebundelde juridische, fiscale en financiële expertise van een ervaren M&A-team. Of het nu gaat om een overname, een familiale opvolging, een exit, een kapitaalsverhoging of een andere vorm van financiering, wij streven steeds naar een objectieve waardebepaling, waardemaximalisatie en solide overeenkomsten.

What’s next? Wij luisteren naar uw vraag of behoefte rond uw persoonlijke vermogen en begeleiden u bij het nemen van de volgende stappen. Als uw compagnon de route maken we u wegwijs in een voor u op maat uitgewerkte vermogensstructuur.

Fundraising voor start-ups

deminor NXT > Nieuws > Fundraising voor start-ups

Geschreven door

Een kritieke mijlpaal

Voor start-ups is fundraising vaak een kritieke mijlpaal op weg naar succes. Of het nu gaat om het aantrekken van startkapitaal om een nieuw product te lanceren of om fondsen te werven om de activiteiten uit te breiden. 

Het navigeren door de wereld van investeringen kan ontmoedigend zijn. Maar met de juiste aanpak en voorbereiding kunnen starters hun kansen vergroten om de financiering te krijgen die ze nodig hebben om te gedijen.

Investeringsklaar worden

Voordat start-ups zich in het fondsenwervingsproces storten, moeten ze ervoor zorgen dat ze “investeringsklaar” zijn. Dit betekent dat ze een overtuigend bedrijfsidee, een solide bedrijfsplan en een duidelijk begrip van hun markt en concurrentie moeten hebben. Investeerders zoeken start-ups met groeipotentieel, een sterk waardevoorstel en een haalbaar pad naar winstgevendheid.

 

Start-ups moeten zich ook richten op het opbouwen van een sterk team met relevante expertise en een track record van succes. Investeerders investeren vaak net zoveel in mensen als in ideeën, dus een team dat vertrouwen wekt, is essentieel.

 

Daarnaast moeten start-ups een goed gedefinieerd bedrijfsplan hebben en kunnen uitleggen hoe ze van plan zijn om de fondsen die ze ophalen te gebruiken. Dit omvat een gedetailleerde beschrijving van de verwachte uitgaven, inkomstenstromen en mijlpalen voor groei.

 

 

Het fundraisings- proces

Het fundraisingsproces bestaat meestal uit verschillende fasen, elk met zijn eigen uitdagingen en kansen. Deze fasen omvatten:

 

 • Voorbereiding
  Start-ups beginnen met het voorbereiden van hun pitch deck, een beknopte presentatie waarin ze hun bedrijfsidee, marktkans, team en financiële projecties schetsen. Deze pitch dient als eerste kennismaking met potentiële investeerders en moet gepolijst en overtuigend zijn.
 • Bereiken
  Zodra het pitch deck klaar is, beginnen start-ups met het benaderen van potentiële investeerders. Dit kan bestaan uit netwerken op evenementen, gebruikmaken van persoonlijke connecties of online platforms gebruiken om in contact te komen met investeerders die geïnteresseerd zijn in hun branche of sector.
 • Pitchen
  Nadat ze de eerste contacten hebben gelegd, presenteren start-ups hun bedrijf aan potentiële investeerders. Dit kan gepaard gaan met formele presentaties, een-op-een-gesprekken of virtuele pitch-evenementen. Start-ups moeten hun waardepropositie effectief overbrengen en aantonen waarom ze een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid zijn.
 • Due diligence
  Als investeerders interesse tonen, zullen ze due diligence uitvoeren om de financiën, het marktpotentieel en het team van de start-up te beoordelen. Start-ups moeten bereid zijn om gedetailleerde informatie te verstrekken en vragen van potentiële investeerders te beantwoorden.
 • Onderhandeling & afsluiting
  Als beide partijen tevreden zijn met de voorwaarden, beginnen de onderhandelingen en wordt de investeringsovereenkomst gesloten. Dit kan inhouden dat er wordt onderhandeld over de waardering, aandelenbelangen en andere voorwaarden van de investeringsovereenkomst.

 

 

Hoe je je kansen op succes kunt optimaliseren

Hoewel fundraising een uitdaging kan zijn, zijn er verschillende strategieën die start-ups kunnen gebruiken om hun kansen op succes te optimaliseren:

 

 • Onderzoek en doelgroepen
  Doe grondig onderzoek om investeerders te identificeren die een track record hebben van investeren in start-ups die vergelijkbaar zijn met de jouwe. Als u zich richt op investeerders die al geïnteresseerd zijn in uw branche of sector, kunt u uw kansen op financiering vergroten.
 • Relaties opbouwen
  Relaties opbouwen met potentiële investeerders kost tijd. Begin vroeg met netwerken en concentreer je op het cultiveren van echte connecties in plaats van simpelweg je bedrijf te presenteren. Investeerders zullen eerder investeren in start-ups die ze kennen en vertrouwen.
 • Oefen je pitch
  Je pitch is je kans om een sterke eerste indruk te maken op potentiële investeerders. Oefen je pitch totdat hij gepolijst en overtuigend is. Overweeg om feedback te vragen aan mentoren of adviseurs om je presentatie te verfijnen.
 • Wees transparant
  Transparantie is essentieel tijdens het fundraisingsproces. Wees eerlijk over de sterke en zwakke punten van je start-up en wees bereid om eventuele zorgen of vragen van investeerders te beantwoorden. Transparantie schept vertrouwen en geloofwaardigheid bij potentiële investeerders.
 • Blijf volharden
  Fundraising kan een lang en moeizaam proces zijn, met veel ups en downs onderweg. Blijf volhardend en veerkrachtig bij afwijzingen. Elke “nee” brengt je een stap dichter bij een “ja”.

 

 

Conclusie

Fundraising is een cruciale stap voor start-ups die hun bedrijf willen opschalen en laten groeien. Door investeringsklaar te worden, het fundraisingsproces te begrijpen en strategieën te implementeren om hun kansen op succes te optimaliseren, kunnen startups hun kans vergroten om de financiering te krijgen die ze nodig hebben om te slagen.

 

***

 

Heeft u vragen over het fundraisingsproces? Contacteer onze collega Jasper Durbin!

Verwante artikels

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf u in voor onze 3-maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze diensten en inzichten.