Conflict

Governance

Finance

Transactions

Wealth

Spanningen? Uiteenlopende visies? Een gebrek aan informatie of vertrouwen? Wij beschikken over de nodige ervaring om te bemiddelen en conflicten tussen aandeelhouders of bestuursleden op te lossen.

Corporate governance ligt aan de grondslag van waar wij in geloven: de keuze van de juiste structuur waarin transparante communicatie primeert en de rollen worden gerespecteerd om in vertrouwen met elkaar te werken.

Bij deminor NXT zorgen we ervoor dat uw cijfers kloppen. Of het nu gaat om een waardebepaling van uw aandelen of uw bedrijf, een cashflowplanning of een financiële analyse. We vertalen uw strategie naar een financieel businessplan en adviseren u bij investeringsbeslissingen.

Deminor NXT leidt transacties in goede banen dankzij de gebundelde juridische, fiscale en financiële expertise van een ervaren M&A-team. Of het nu gaat om een overname, een familiale opvolging, een exit, een kapitaalsverhoging of een andere vorm van financiering, wij streven steeds naar een objectieve waardebepaling, waardemaximalisatie en solide overeenkomsten.

What’s next? Wij luisteren naar uw vraag of behoefte rond uw persoonlijke vermogen en begeleiden u bij het nemen van de volgende stappen. Als uw compagnon de route maken we u wegwijs in een voor u op maat uitgewerkte vermogensstructuur.

Minder dan de helft van de Belgische familiebedrijven heeft een opvolgingsplan

deminor NXT > Nieuws > Minder dan de helft van de Belgische familiebedrijven heeft een opvolgingsplan

Geschreven door

Brussel, 2 december 2024 – Hoewel KMO’s vandaag veerkracht tonen in uitdagende economische omstandigheden, blijven er tal van uitdagingen bestaan. Een belangrijke uitdaging is die van opvolging: minder dan de helft van de familiebedrijven beschikt over een gestructureerd plan om hun continuïteit te verzekeren. Dit blijkt uit een studie van deminor NXT, uitgevoerd in samenwerking met de KU Leuven. Belgische KMO’s zijn dynamisch en lokaal verankerd, maar kampen tegelijkertijd met een onvoldoende gestructureerd bestuur, wat hun levensvatbaarheid op lange termijn onder druk zet.

 

KMO’s, veerkrachtig maar slecht voorbereid op de toekomst

Slechts 47 % van de familie-KMO’s heeft een gestructureerd opvolgingsplan. Dit percentage daalt naar 26 % bij bedrijven die effectief een opvolger hebben benoemd. Dit toont een gebrek aan voorbereiding overgangen in leiderschap en eigendomen kan leiden tot de ondermijning van de continuïteit van het familibedrijf en tot interne conflicten. Dit probleem is vooral prangend bij familiebedrijven, waarvan slechts 15% na de derde generatie binnen de familie blijft voortbestaan.

 

In 2024 tonen Belgische KMO’s een gemengd beeld: ze zijn actief en groeien, maar missen een geformaliseerd bestuur, vooral wat betreft de overdracht van leiderschap. Om hun toekomst te beschermen, moeten ze hun aandeelhouderschap beter structureren en duidelijke opvolgingsplannen opstellen,” benadrukt Bernard Thuysbaert, CEO van deminor NXT en expert in corporate governance.

 

 

Beperkte diversiteit onder aandeelhouders hindert goed overwogen beslissingen

De studie geeft ook een overzicht van de samenstelling van het aandeelhouderschap van KMO‘s in het algemeen. 60 % van de Belgische bedrijven wordt nog steeds gecontroleerd door uitvoerende aandeelhouders, die rechtstreeks betrokken zijn bij het dagelijkse bestuur. Dit bevordert snelle besluitvorming, maar brengt het risico met zich mee dat het management overintuïtief is, standpunten beperkt en een kritisch extern perspectief mist. Bovendien geeft 18 % van de bestuurders toe hun bedrijf te beheren zonder jaarlijks budget of een plan voor de langere termijn. Dit benadrukt het belang van externe input via een raad van bestuur of van een adviesraad met externe experts. Dit is echter slechts het geval voor minder dan 30% van de KMO’s.

 

 

Bestuursstructuren blijven kwetsbaar

Het profiel van Belgische kmo’s in 2024 legt nog een andere zwakte bloot: het gebrek aan formalisering en professionalisering van interne structuren en werking. Minder dan de helft van de familiebedrijven (44 %) beschikt over een familieraad of familiecharter dat de relaties tussen aandeelhouders en tussen het bedrijf en de familie regelt. Algemeen genomen heeft slechts 52 % van de bedrijven een formele aandeelhoudersovereenkomst, waarin de regels voor samenwerking worden vastgelegd en een duidelijke en transparante bestuur garandeert.

 

Het invoeren van mechanismen zoals familiestatuten, aandeelhoudersovereenkomsten en een goed gedefinieerd opvolgingsplan is essentieel om de toekomst van Belgische KMO’s en hun blijvende bijdrage aan de economische mix van het land veilig te stellen.

 

***

Het e-book “Positie van aandeelhouders, governance en ESG in Belgische KMO’s kunt u hier downloaden.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf u in voor onze 3-maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze diensten en inzichten.